Welkom in Ghana!

Deze zomer ga ik van 15 juli t/m 18 augustus vrijwilligerswerk doen in Ghana. Op deze blog kom je regelmatig een update tegen met foto's en ervaringen. Rechts op de pagina onder blogarchief kun je door op de witte driehoekjes te klikken verschillende dagen zien.

Reacties op artikelen kunnen gegeven worden door op de titel van het artikel te klikken. Vul onderaan het artikel een reactie, afgesloten met je naam in en kies daaronder bij 'reageer als' anoniem.

Mensen, cultuur en gewoonten

Ghana heeft ca. 24 miljoen inwoners. De voertaal van het land is Engels,  maar het land heeft veel inheemse talen. De meest voorkomende godsdienst is het christendom.

Feestdagen en festivals
Ghana kent de gebruikelijke christelijke feestdagen Kerstmis en Pasen. De nationale feestdag is Independence Day op 6 maart. Bijna elke stad of dorp heeft een jaarlijks festival, een traditionele viering, vaak een van een aantal dagen, waarbij allerlei rituelen tot leven komen.



Eten en drinken
In de grotere steden serveren veel restaurants zowel Europese als Afrikaanse gerechten. De basis van veel Afrikaanse gerechten is een stevige bol, die lijkt op puree. Men serveert deze bol overgoten met een vaak pittige soep in een grote kom. Dit geheel dient, zonder bestek, met de rechterhand gegeten worden. Er zijn pureesoorten, ieder met een eigen naam. Fufu is de bekendste en meest geliefde. Het wordt gemaakt uit een mengsel van gekookte cassave en plantain, grote groene bakbananen. Veel gerechten zijn ook verkrijgbaar in chop bars, eenvoudige Ghanese eethuisjes. In Ghana wordt overal langs de straat drank en voedsel aangeboden zoals geroosterd geitenvlees en schoongemaakte stukken suikerriet. Bij rituele gebeurtenissen hoorte het drinken van schnaps, een soort jenever.

Fooien en bedelen
Mensen en gidsen die op straat een dienst verlenen verwachten verwachten een fooi te krijgen. Met een taxichauffeur wordt voor het vertrek een prijsafspraak gemaakt. Meestal moet je 80% onder het bedrag dat ze vragen gaan zitten, omdat ze bij een blanke veel hogere prijzen vragen. Op straat komt het vaak voor dat mensen vragen om geld of je vragen om voetbalschoenen uit Nederland mee te nemen. Van mensen van dezelfde leeftijd en het andere geslacht kun je verwachten dat ze vragen of je met ze wil trouwen. Ze hopen rijk te worden door met een rijke Nederlander te trouwen.

Inwoners
Ghana telt ca. 24 miljoen inwoners waarvan er in de hoofdstad 2,5 miljoen wonen. De meeste mensen wonen in het zuiden en het midden van het land. Het noorden is dunbevolkt: hoewel het gebied 40% van de oppervlakte beslaat, woont hier slechts 13% van de bevolking. Het gemiddelde inkomen in Ghana bedraagt 1 euro per dag.
Ghana telt zo'n 100 verschillende etnische groepen. Ondanks deze verscheidenheid is het land relatief stabiel en zijn er weinig etnische conflicten. Ongeveer de helft van de bevolking hoort tot de Akan. Zij geloven dat de ziel van mensen verbonden is met de dag waarop ze geboren worden. Veel Ghanezen krijgen dan ook de naam van de dag waarop ze geboren zijn.

Kranten en tijdschriften
Ghana heeft verschillende Engelstalige kranten, zoals de Daily Graphic, Ghanaian Times en The Mirror. De meest kritische geluiden ten aanzien van de regeringspartij is te vinden in de Ghanaian Chronicle en Independent. Er zijn ook interessante weekbladen verkrijgbaar zoals Graphic Sport voor liefhebbers van Afrikaans voetbal. Op de markt van Kumasi worden oude Nederlandse kranten verkocht als toilet- en inpakpapier.




Muziek
Ghanezen zijn gek op muziek. Altijd en overal is wel iets te beluisteren en men schuwt daarbij het gebruik van de volumeknop niet. Poplulaire genres zijn reggae, apostel, de religieus getinte gospelmuziek en highlife, moderne Ghanese dansmuziek. Ghana heeft, met name in deze drie genres, een keur aan lokale artiesten die allemaal hun vak verstaan.
In de grote steden kun je, zeker in het weekend, een plek vinden waar gedanst kan worden op live muziek. Elke zondag vaart de plezierboot Dodi Princess van Akosombo naar het Dodi Island. Aan boord is live muziek. voor live muziek kun je ook op zondagmiddag naar La Beach (Accra) gaan. In Afrikiko, vlak achter de Nederlandse ambassade, kun je behalve eten ook dansen. Er zijn ook volop discotheken, voor de liefhebbers.

Omgangsvormen
In de omgang met Ghanezen is te merken dat er verschillen zijn met de gewoonten van de Hollanders. Zo is het belangrijk om goed op het gebruik van de rechterhand te letten. Eten doe je met de rechterhand en de linkerhand gebruik je op het toilet. Het is dan ook absoluut  ongepast voorwerpen te overhandigen of aan te pakken met de linkerhand.
Als je meer formele ontmoetingen hebt, zowel zakelijk als privé, is een uitgebreide voorstelronde heel normaal, waarbij van alle betrokkenen uitgebreide kwalificaties wordne meegedeeld. Ghanezen dragen vrijwel nooit korte broeken en ze proberen ondanks soms grote armoede, goed gekleed door het leven tte gaan. Ze begrijpen niet dat Europeanen met hun welvaart soms zo slecht verzorgd zijn.
Leeftijdsverschillen bepalen een groot deel van de sociale afstand tussen personen. In het algemeen is een jonger iemand dienstbaar aan een ouder iemand.
Heel bijzonder is de zogenaamde Ghanaian handshake. Mensen begroeten elkaar of nemen afscheid door de middenvingers flink tegen elkaar te drukken en dat te laten 'klikken' tegen de handpalm. De Ghanezen vinden het prachtig als je dit van ze overneemt.
Als je op het platteland reist en een dorp wilt bezoeken, is het gebruikelijk dat u zich eerst bij de chief van het dorp meldt. Als je de tijd neemt om je voor te stellen en het doel van uw bezoek uitlegt, zal hij je vervolgens warm ontvangen en ervoor zorgen dat je ergens onderdak krijgt, mocht dat nodig zijn. Een klein geschenk van de reiziger vergemakkelijkt het geheel, hetzij een kleine financiële bijdrage, hetzij een fles schnaps. De welkomstdrank die je krijgt aangeboden mag niet geweigerd worden. Wel moeten er een paar druppels op de grond gemorst worden als offer aan de goden.
Ghanezen maken een 'Tsssss'-geluid, om iemands aandacht te trekken of om iemand te helpen. Indien je bijv. de verkeerde kant oploopt, nadat men je de weg heeft verteld, probeert men je met een Tssss weer op het goede pad te brengen.

Religie
Ghana is een door en door godsdienstig land. Overal zijn kerkgebouwen en op zondag zitten die vanaf 's ochtends heel vroeg vol. Een dienst die korter duurt dan 2 uur is eigenlijk niet serieus te nemen. Naast de katholieke kerk, vindt men een keur aan protestante genootschappen en een nog grotere hoeveelheid kerken van self made  priesters, die doen denken aan Amerikaanse televisiedominees. In het noodern is de invloed van de islam duidelijk aanwezig. Op religieus vlak zijn Ghanezen zeer tolerant en alle onderlinge verschillen worden moeiteloos geaccepteerd. De protestantse diensten zijn Affrikaans gestileerd met veel ritmische zang en dans. Of je nu gelovig bent of niet, een rondreis door Ghana is eigenlijk niet compleet zonder een kerkbezoek.

Vervoer
In Ghana bestaat door het hele land een uitgebreid net van taxi-, bus- en trotro-lijnen. Het woord trotro is van toepassing op minibusjes, maar oop op vrachtwagens die als openbaar vervoer ingezet worden. Dat laatste komt steeds minder voor. De trotro kent geen vaste vertrektijden; hij vertrekt als die vol is. Dit geldt ook voor shared taxi's. Voor deze groepstaxi, die een vaste route rijdt en die je deelt met (heel veel) anderen, geldt een vast tarief.
Taxi's rijden in en buiten de steden.


Busmaatschappijen vertrekken vaak van verschillende stations, wat voor toeristen onoverzichterlijk is. De bussen van de STC zijn snel, betrouwbaar en kosten weinig. Andere maatschappijen zijn KTS en OSA. De OSA staat bekend als onbetrouwbaar vanwege de uitval van bussen.
Het spoorwegnet is heel beperkt, er rijdt alleen een trein in de driehoek Accra-Kumasi-Takoradi. Binnenlands vliegverkeer is mogelijk van Accra naar Kumasi en Tamale. Voor zover bekend is er de afgelopen tijd nog geen vliegtuig neergestord ...

1 opmerking: