Welkom in Ghana!

Deze zomer ga ik van 15 juli t/m 18 augustus vrijwilligerswerk doen in Ghana. Op deze blog kom je regelmatig een update tegen met foto's en ervaringen. Rechts op de pagina onder blogarchief kun je door op de witte driehoekjes te klikken verschillende dagen zien.

Reacties op artikelen kunnen gegeven worden door op de titel van het artikel te klikken. Vul onderaan het artikel een reactie, afgesloten met je naam in en kies daaronder bij 'reageer als' anoniem.

maandag 9 augustus 2010

Ghana dag 8 & 9 (22 juli)

Hoewel de kinderen hier niet veel hebben, stelen ze niet van je. Ze zijn enkel nieuwsgierig naar de spullen die je bij je hebt en ze vragen of je spullen als pennen, potloden en een voetbal voor ze wilt kopen. Op donderdag was mijn fietsmandje losgeraakt en toen ik 's morgens op school aankwam, ging een aantal kinderen meteen materiaal zoeken om het mandje te maken.
(Rechts het huis waarin ik verblijf.)
Het verbaasde me dat de kinderen meteen luisteren als je ze een opdracht geeft. De meesten gaan meteen aan het werk en als ze het afhebben komen ze naar je bureau toe, in de hoop dat je ze corrigeert met 'excellent' en een smily. Het optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen gaat allemaal
met streepjes noteren. De kinderen van p2 kunnen optellen met hondertallen, aftrekken met honderden, vermenigvuldigen t/m 10x10 en delen tot 100. Toch kunnen velen vaak maar de helft goed doen, omdat ze dan slordig werken, niet goed tellen of vermenigvuldigen en delen door elkaar halen. Lezen kunnen ze nauwelijks en Engels spreken ook niet. Ze kennen een aantal woorden en na een paar keer kunnen ze vaak wel duidelijk maken wat ze willen zeggen. Om de kinderen te laten begrijpen wat ze moeten doen, leer ik van mijn hostsister wat van de lokale taal, Dagbani, die ik vervolgens voor ze kan vertalen in het Engels.
In de pauzes komt het vaak voor dat een kudde koeien het speelgebied van de kinderen passeert. Overal zijn geiten en kippen en als je de school niet goed afsluit, dan is de dag erna het klaslokaal vol met uitwerpselen van deze dieren.
Omdat het nu in Ghana winter is, betekent dat ook dat het er veel regent. Om de 3 a 4 dagen is er wel een regenbui met bijbehorende modderstromen. De mensen hier zijn 'bang' voor regen en veel werk wordt stilgelegd als het regent en de meeste kinderen gaan dan niet naar school.
Op vrijdagavond en zaterdagavond is er bij Sparkles meestal iets te doen. Deze vrijdag is er een Ghanese culturele dans. Er is muziek van van jambees, trommels en een fluit. Op de muziek komen de dansers en danseressen binnengedansd. Ze dansen met hun hele lichaam en de energie komt er aan alle kanten van af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten